Galambpadlás
Galambpadlás
Kezdőlap
 
Fajtaleírások
 
Galambbetegségek
 
Tenyésztési naptár
 
Újságcikkek
 
Egyébb Írások
 
Galambjaim
 
Galambok
 
Kiállítások Képei
 
Honlapmotor
 
Az Egri Kék Keringők Röptetéséről

Az Egri kék keringők röptetéséről 1978.A röpcsapat kialakításának első lépése a szoktatás, ami ennél a fajtánál igen könnyű, lényege az, hogy kellő időben szükséges azt elkezdeni. Fiatal galambjainkat, - ha legalább 2-3 alkalommal néhány órára kizártuk a csapóba -, nyugodtan kiengedhetjük a tetőre, nem vesznek el. Nem hagyják el a tetőt, hacsak valamilyen rendkívüli körülmény fel nem riasztja őket. A kiszoktatást rögtön a fészek elhagyása után kell megkezdeni, mert a beöregedett fiatalok behajtása szinte lehetetlen.

Háromszori tetőn tartózkodás után meg lehet kezdeni a galambok rendszeres felhajtását. Naponta több alkalommal megismételjük ezt, evvel kényszerítjük galambjainkat a röpülésre. Abban az esetben, ha nincs beröptetett falkánk, nehezebb a fiatalokat együttes röpülésre szoktatni, de a kész röpcsapathoz hamar csatlakoznak. Rendszeres röptetéssel elérhető velük az 1-2 órás hosszidő.

A behajtott falka formában tartása már nehezebb feladat és huzamosabb időn keresztül nem is lehet azt biztosítani. Nem lehet azt elvárni galambjainktól, hogy állandóan versenyformában legyenek. Általában egy versenyre kitartó munkával jól felkészíthetők. A röptető versenyzők eltérő módszerekkel készítik fel a röpversenyre galambjaikat. Ismertetném alábbiakban az általam kipróbált módszert, amelynek helyességét az elért eredmények igazolják.

Röpcsapatom 50%-a kipróbált öreg galambokból áll, ezt kiegészítem fiatal galambokkal. Ezen összeállítás azért előnyös, mivel a fiatal galamboknál a fészekállapotra nem kell ügyelni. Az induló létszám a versenyre való felkészülés kezdetén 30-40 db. E nagyobb létszámú falkával kezdem el a verseny előtt 4-5 héttel a reggeli és késő délutáni röptetést 2-3 héten keresztül. A nagyobb létszámra azért van szükség, mivel nem mindegyik galamb bírja a nagyobb megterhelést különböző okok miatt (tollszerkezeti lazaság, vedlés, gyengébb kondíció stb.) Ezeket, a lejáró egyedeket a versenyfalkából könyörtelenül szelektálni kell.

A verseny előtt két héttel rátérek a naponként egyszeri röptetésre, amelynél már jelentkezik a hosszabb röpidő. Amíg a napi kétszeri hajtás idején a galambok háromnegyed óra és egy óra között szálltak, addig a napi egyszeri hajtásnál már egy és két óra közötti repülés érhető el. A verseny előtti héten térek rá a másnaponkénti hajtásra. A rendszeres edzés után a pihenőnapok beiktatása feltétlen növeli a teljesítményt, s elérhető, hogy a falka a verseny napjára éri el csúcsformáját.

A leírt kezelés és szelektálás után a megülés biztosra vehető, mivel az Egri galambok rendkívül összetartó képességgel rendelkeznek. Ez a jó tulajdonság hátránya is lehet a falkának, mert ha egy példány valamilyen okból hamarabb fárad, akkor az egész röpcsapat képes azt lekísérni és vele együtt megülni. Ezért van nagy jelentősége a felkészülés ideje alatti szelektálásnak.

A második igen fontos tényező a falka teljesítményének fokozására az etetés. Általában jó, ha a galambok több magféleséget kapnak. Így jobban hozzájutnak a szervezetükhöz szükséges tápanyagokhoz. Lényeges az eleségben az apró magvak nagyobb aránya. A felkészülés kezdete előtt még olajos mag nélküli keveréket etetek, majd a napi kétszeri hajtásra való áttéréskor kezdem az olajos magvakkal feljavított takarmányt adni a röpcsapatnak naponta két alkalommal. A takarmány összetétele ekkor 40-50% köles, 10% kukorica, 10% búza, 10% bükköny, a fennmaradó 20-30% repce, napraforgó és vegyes madáreleség. A versenynap előtt két héttel ezt az eleséget már nem keverék formájában, hanem magféleségenként adom a röpcsapatnak, végére hagyva azokat a magvakat, amelyeket a legszívesebben fogyasztják. Így a falka minden tagjának jut a különböző magféleségekből, s így biztosítható az egyforma kondíció. Nem állhat fenn az az eset, hogy az élelmesebbje kikapkodja a kalóriadúsabb magokat, míg a másiknak csak a kölesből jut.

Figyelemmel kell kísérnünk az időjárás alakulását is az etetés szempontjából. Pl. hirtelen beálló kánikulai hőségben nem indokolt az olajos magvak túlzott etetése, s ez esetben az eleség összetételét szükséges megváltoztatni. Nagy melegben az olajos magvak helyébe növelem a köles arányát. Meg kell jegyeznem, hogy kölestől nem fog a galamb soha elhízni, bármennyit is adunk belőle. Több napig tartó rossz idő esetén, ha galambjainkat kénytelenek vagyunk a padlásban tartani, szintén megváltoztatom az eleség arányát a köles javára.

A változatos takarmányozás mellett rendszeresen adagolok még havonta 5-6 napon keresztül az ivóvízben Philasol, vagy Philasol Cambi takarmány-kiegészítő vitaminkészítményeket. Különösen fontos a vitaminszükséglet biztosítása az őszi nagyvedelés idején, amikor a galambok új tollruhát kapnak. A hibátlan tollazat különben a jövő esztendő eredményes röptetésének alapja. (A Philasol adagolása: 1 liter vízben 1 kávés kanállal, amely egy alkalomra elegendő 50 galamb részére.)

A hetenként egyszeri fürdővíz, amelybe 2-3 csepp ánizsolajat teszünk, elősegíti a tollazat rendben tartását és elűzi a tolltetveket. Ezáltal galambjaink nyugodt pihenését, jó közérzetét is segítjük.

Összegezve az elmondottakat: az Egri kék keringőkből kitartó munkával, rendszeres röptetéssel, helyes tartással, változatos takarmányozással és könyörtelen szelektálással igen is lehet jó versenyfalkát kialakítani, s elérhető velük két-három óra közötti röpidő.

Ez szabadidőnk egy kisebb részét köti csak le, s jut idő emellett családunk más közös programjaira is.

Végezetül felemlítem, hogy az Egri galambokat egész télen lehet röptetni, nincs 5-6 hónapos holtszezon, amely más röpgalamboknál fennáll. Az elmagaslás veszélye a fajtánál minimálisnak mondható.


Mészáros István

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Utolsó Frissítések
 
Óra
 
Naptár
2018. December
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Időjárás-Négy Napos
Időjárás előrejelzés

 
Galambos Videóim
 
Látogatottság
Indulás: 2010-12-29
 

Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto