Galambpadlás
Galambpadlás
Kezdőlap
 
Fajtaleírások
 
Galambbetegségek
 
Tenyésztési naptár
 
Újságcikkek
 
Egyébb Írások
 
Galambjaim
 
Galambok
 
Kiállítások Képei
 
Honlapmotor
 
Szoktatás És Behajtás

E fejezetben a röpgalambok szoktatásával, behajtásával kívánok bővebben foglalkozni.

1.Fiatal galambjaimat akkor szoktatom, amikor már önellátók, tehát maguktól esznek és képesek arra, hogy a csapóba vagy a volierbe felrepüljenek. A szoktatás a csapóban, vagy volierben naponta, több órás kizárással kezdődik. Így a fiatalok megszokják a tetőt, s megismerkednek a szűk környezettel. 2-3 alkalommal történt több órás kizárás után délután 4-5 óra felé, etetés előtt, lehetőleg szélcsendes időben, óvatosan 4-6 db fiatalt kiteszek a kockán. A fiatalok általában a csapón, illetve voliernél maradnak, s rövidesen (az etetés időpontjában) visszaugranak a kockán. Sok fiatalt kitenni egyszerre nem célszerű, mert valamilyen külső behatástól megijedve, könnyen fölreppennek egyszerre, s egymást elijesztve, szanaszét repülnek. A távolabbra elkeveredett fiatal azután esetleg több napig csavarog, vagy egyáltalán nem tér vissza. A több nap után visszajött fiatal is értéktelenné válhat röptetés szempontjából, mert esetleg megszokja az elülést, amiről nehéz leszoktatni.
Ha a fiatalok már 2-3 alkalommal kint voltak, és megtanulták a kockán való beugrást, nagyban csökkent az eltévedés veszélye. Beszokottnak akkor tekinthető a fiatal, amikor felröppenve pár kört repül és biztosan visszaül a saját tetőre, majd rövid időn belül bejön a padlástérbe.
A szoktatás későbbi időpontjában már öreg tenyészgalambokkal együtt is bátran kieresztem a fiatalokat, amelyek fel-felkapnak, de nem repülnek hosszabb ideig. A fiatalok velük együtt repülve, jobban megszokják a saját tetőre való leszállást.
A fiatalok szoktatása kezdetén erősebb, már szálló fiatalt, vagy szálló öreget soha nem engedek ki, nehogy azok felkapva, a gyenge fiatalokat magukkal rántsák.
Vannak tenyésztők, akik a fiataloknak lenyitják a csapót, rájuk bízva azt, mikor jönnek ki a szabadba. Ez a módszer sem rossz, de van egy hátránya. Hogyha nem figyeljük, nem tudjuk melyik fiatal volt már kint és melyik nem. A fiatalok felröppenése esetén nagyobb mérvű veszteség érhet így bennünket. Nem beszélve arról, ha reggel lenyitjuk a csapót, nem tudjuk, hogy a nap folyamán a későbbi órákban nem kerekedik-e szél, vagy vihar, ami komoly veszteséget okozhat.
Vannak tenyésztőtársak, akik a helyi adottságoktól függően, (alacsony tető, közeli szomszéd stb) úgy szoktatnak, hogy a fiatalok szárnyának 5-6 tollát lekötik, letűzik. Különösen beöregedett, erős fiatalok esetében ez a módszer indokoltnak tűnik. Ott, ahol a szoktatás körülményei zavarmentesek, ez a módszer eredményesen alkalmazható. Természetesen fennáll a veszélye annak, hogy a lekötött szárnyú galamb, ha felugrik, leeshet valahol, s így könnyen megfogják, vagy a macska áldozatává válik.
A sokféle módszer kipróbálásával nálam a legjobb eredményt az említett 4-6 db-os késő délutáni szoktatás alkalmazása adta. Veszteségem évről-évre a szoktatás alkalmával néhány darabnál nemigen volt több, ami a beszokott fiatalok számához viszonyítva mindössze 3-4%. Az így elveszett fiatalok rendszerint azok voltak, amelyek kirakáskor azonnal felkaptak.
2.Behajtás.
Röpversenyeken eredményesen szerepelni csak a követelményeknek megfelelő, jól behajtott röpcsapattal lehet. Mi, röpgalambtenyésztők, mindennapos szórakozásunkat is a falkaröptetésben találjuk meg. Galambjaink jó behajtása tehát minden szempontból egyike a legfontosabbaknak. Behajtás alatt értjük röpgalambjainknak röptetését olyképpen, hogy azok a kieresztéstől a megülésig lehetőleg szorosan, zárt csapatban (falkában) együtt röpüljenek.
Hogyan történik tehát a falka behajtása?
A fiatal galambok szoktatása általában 2-3 hétig tart. Akkor kezdjük el a behajtást, amikor a fiatalok saját maguktól felrepülve, vagy a csapóból kieresztve a repülés után biztosan leülnek vissza a saját tetőre.
Vannak sporttársak, akik napi egyszeri röptetéssel falkásítanak. A gyakorlat azt mutatja, hogy a napi egyszeri röptetés kevés, mivel az időjárás szeszélye miatt 1-2 napos kényszerpihenő gyakran előfordul. Ilyen esetben igen sok versenyző jövőbeni reménysége foszlik szét, amikor a kényszerpihenő után a galambjait kiereszti, s azok fiatalos lendülettel betűnőzve elmagaslanak. Gyakori röptetéssel, 2-3-szori felhajtással a galambok gyorsabban összeállnak, befalkásodnak. Azonban nem mindenkinek van módjában a reggeli kihajtás után ismételten röptetni. A szabadszombat és a vasárnap áll csupán ilyen szempontból esetleg rendelkezésre, ha ezt az időjárás is megengedi.
Vannak sporttársak akik megülni készülő öreg falkájukba hajtják a fiatal galambjaikat. Ezen módszerrel, rontjuk az öreg falkánkat, és esetleg kitesszük magunkat annak a veszélynek, hogy az öreg falka a fiataloktól megbokrosodik, s tűnőbe emelkedve, a fiatalokat esetleg elszórja.
A behajtásnál én a „kizárásos módszert” alkalmazom, ami a következőkből áll:
A fiatal galambokat reggel etetés nélkül kihajtom, s a csapót bezárom, hogy a galambok bejönni ne tudjanak. A galambok egész nap kint vannak, ha kedvük van, napközben repülnek, többször fel-felcsapnak, majd elfáradva elülnek a tetőn vagy a csapón. Délután kb. 4 órakor amikor a munkából hazaértem, kinyitom a kockát, illetve a bejárót, a galambok bejönnek, s akkor kapnak enni, inni, amennyit el tudnak fogyasztani. Ez így megy 2-4 héten keresztül. A galambok eleinte lesoványodnak, de később megszokják a napi egyszeri étkezést, s annyit esznek egyszerre délután, amennyi egy napra nekik elég. Megszokják a kintlétet, s a falkarepülést annyira, hogy már a második hét végén zömében együtt repülnek, és együtt ülnek. Megedződnek és szorosan ragaszkodnak egymáshoz.
A módszer első olvasásra keménynek, drasztikusnak tűnik, mivel a galamboknak étlen szomjan kell kint lenniük a tetőn majdnem egész napon át. De vajon egészségesebb-e az, hogy pár órás repülés után fiatal galambjaink be vannak zárva a nyári melegekben az áttüzesedett cserepektől sokszor 40-45˙’C hőmérsékletű padlástérbe?
A Tapasztalataim azt bizonyítják, hogy fiataljaim, amelyek napfényben és frisslevegőn vannak egész nap, szépen fejlődnek, megerősödnek és igen hamar befalkásodnak. Nem is éheznek, mert esténként annyit esznek, hogy a másnap reggeli kiröptetésnél is van bőven magféleség a begyükben.
A kizárásos módszernek a másik óriási jelentősége az hogy a galambjaink igen jól beszoknak, megismerik jól a környéket és nem veszítjük el a falkánkat idő előtt, mivel az így kezelt falka nem tűnőzik. Szabálynak tekinthetjük azt a megállapítást, hogy a fáradt és letört falka nem vész el.
Az öreg galambok behajtása április, május hónapban a tavaszi indításkor ugyanezen módszer szerint történik. Természetesen a módszer alkalmazásával a behajtás idején az öreg galamboktól fiatalok nevelése nem várható. A kizárásos módszerrel behajtottam olyan öreg galambokat is, amelyek évekig le voltak zárva, és soha falkában még nem repültek.
Felvetődik a kérdés, mennyi ideig alkalmazzuk a kizárást a falkánál, fiatal galambok esetében helyesnek tartom legalább két hónapig alkalmazni a módszert. Első kelésű fiatalokkal pl. július végén már eredményesen lehet versenyezni. Szükség esetén öt-hat heti kizárás után beállíthatók már fiatalok öreg galambok pótlására a falkába. Ez utóbbit csak végszükség esetén javaslom, mivel ez gyakran a fiatalok elvesztéséhez vezet. Az öreg galambok kizárása 3-4 hétig szükséges. Ezen idő alatt a módszer pontos és helyes alkalmazásával a röpcsapat igen jól összeszokik, befalkásodik.
Soraim elolvasása után sok sporttársamnál bizonyára felmerül az a kérdés, hogy rendben van, a kizárásos módszerrel kezelt falka együtt repül, de nem száll időt és tűnőt, hogyan versenyezzünk egy letört falkával? Erre a kérdésre próbálok sporttársaimnak választ adni cikkem következő fejezetében, amelyben a versenyre való felkészítéssel, és a röpcsapat formába hozásával foglalkozom.

Varga József
Aranykoszorús röptető és mestertenyésztő.
1964

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Utolsó Frissítések
 
Óra
 
Naptár
2018. December
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Időjárás-Négy Napos
Időjárás előrejelzés

 
Galambos Videóim
 
Látogatottság
Indulás: 2010-12-29
 

Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto